Kisah itu

Oktober 17, 2006

Betul?

Filed under: Uncategorized — anassaudi @ 5:27 pm

Kalau kita sayangkan seseorang
Kadang-kadang kita kena lepaskannya

Entahlah

81 Komen »

  1. but for me..kalau kita syg someone..kita akan berikan yg terbaik utk dier..kalo ade kekurangan dlm diri kiter..kiter cube ubah so that he/she will be happier with us..not being perfect..but d best at least for him/her and for our own good..xkire pon sape org tu..kekasih..kawan..keluarga..
    same jugak mcm agama..kalo kita sygkan agama kita..kita akan berikan yg terbaik utk agama kita..bukannya tinggalkn btol x..?
    just my 2 cents..

    Komen oleh aida — Oktober 17, 2006 @ 7:00 pm

  2. kalo sesorang yg disayangkan tu dah x sayang kat kita, memang patut kita lepaskan.biarla dia cari org lain utk disayangkan plak.

    p/s : aku x arif dlm bab sayang menyayang, tp nk bg comment jugak.hehe

    Komen oleh Laily Abdullah — Oktober 18, 2006 @ 1:24 am

  3. (tiba2 terase nak nyebok memberi komen kt blog ni..)

    Dalam konteks agama, saye sgt bersetuju ngn pendapat k.aida, tp dlm konteks hubungan sesame manusia,pendapat saye mungkin lain sikit..Bagi saye, kalau KITA syg sgt kat seseorang,KITA akan sanggup berkorban smpi ke tahap melepaskan dia.sebab KITA rase ada org yang jauh lagi baik yang mampu membuatkan hidup org yg KITA syg tu lg bahagia dan gembira..KITA takkan menjadi seorang yg pentingkan diri sendiri yg hanya ingin hidup KITA bahagia, tapi pada masa yg sama, org yg KITA syg tu mungkin tak segembira KITA..jadi pd pendapat saye yg cetek pengalaman ini, saye rase klu KITA betul2 syg kt org tu, KITA hanya ingin mengharapkan yg terbaik buat dirinya walaupun KITA terpaksa berkorban dan mungkin akan mengambil masa yg lama untuk bangun dari kekecewaan. Tapi andai kata masing2 dah syg sama syg..saye bersetuju skali lg dgn pendapat k.aida..supaya tidak melarikan diri dari masalah, sebaliknya cuba memperbaiki diri dan memberi yang terbaik..walau apepon, tiada manusia yang sempurna dan jodoh pertemuan itu hanya Allah yang tentukan. Wallahu’alam.

    β€œ…boleh jadi kamu membenci sesuatu,padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.” [2:216]

    (hrmm..tak percaya dgn tulisan sendiri..huhu)

    Komen oleh mizah — Oktober 18, 2006 @ 1:51 am

  4. depends:
    1. u shd work hard to maintain wateva u have.. jgn hangat2 tahi ayam.. appreciate wateva u have right now, if u take thing for granted, susah r
    2. or kalu xde pape relationship, work hard unt dptkn nyer.. jgn r patah smgt skrt jln
    3. kalu ade prob, dont juz give up, n let it go.. sort it out.. usaha pulihkn balik, itu tanda syg
    4. but say if one of the party changes mind, u have to accept it.. let it go, if u syg die..
    in general, u cant simply conclude if syg, kene let go.. kene tgk ur situation gk.. jgn r apply to all situation..

    if u r holding him/her back, sbnrnyer u menyusahkan both side.. u n her.. give urself a chance to live freely, jgn hold on to mende yg tiade..

    Komen oleh ira — Oktober 18, 2006 @ 2:42 am

  5. Anas….Perasan tak perempuan jer yg byk kasi komen psl post ko yg satu nih?

    COZ THAT’S ONE OF THE STUPIDEST LIES MEN TELL WHEN THEY WANNA BREAK UP WIF THEIR GFS……

    =D

    Komen oleh neng_fused — Oktober 18, 2006 @ 4:49 am

  6. entri yg manari nas..
    komen lagi menarik!!
    aku no komen SUDEYH!!

    Komen oleh mohd azmir — Oktober 18, 2006 @ 4:56 am

  7. “COZ THAT’S ONE OF THE STUPIDEST LIES MEN TELL WHEN THEY WANNA BREAK UP WIF THEIR GFS”

    what an accusation..
    and what a stupid assumption..
    do you think people will easily break up with someone, and gives such excuse for the sake of giving axcuse?

    Komen oleh Jati2 — Oktober 18, 2006 @ 5:53 am

  8. setuju dgn neng_fused, setuju jugak dgn jati2;
    ttp malangnya encik jati2; mmg ada yg sebegitu..mungkin bukan anda, ttp ia boleh jadi..

    Komen oleh kumbang123 — Oktober 18, 2006 @ 6:02 am

  9. yup mizah..somehow i agree with u..sorry..xtulis penuh2 td..tulis mane yg sempat jer..yg pendapat aida td tu..kalo dh 2,2 syg..kalo dh 2,2 penah berjanji..then suddenly salah sorg ckp..”i have to let u go cos u’ll be better off without me..”is that true..?or actually it’s “i have to let u go cos i’ll be better off without u..”give me one good reason why u feel like he/she will be happier or better off without u..how would u know his/her future..?how would u know he/she will find someone better..?lain r kn..kalo ur life is too complicated..u dh ade 2 isteri ke..xnk menyusahkn dier ke nnt kalo jd ur third wife..or u have a chronic disease ke..mmg konfem hidup xlame ke..then i agree with d statement ‘u’ll be better off without me tu..’or..if he/she mmg dh xsyg kt u ke..u rs mcm dier tersiksa hidup dgn u ke..dier sebenarnyer syg kt org len..tp xbleh nk gi kt org tu bcos of u..then..yes..let him/her go..tp kalo u know that he/she still loves u..& ur life is normal..campakkn jer ur statement u’ll be better off without me tu ke tong sampah..huhu..(mcm ganas lak..)cube create alasan lain lak..mcm..”i dh jatuh cinta ngan awek/pakwe len r..so..babai..”
    and yes..semuanyer kembali pd soal jodoh..tp biarlah nampak ade usahanya sblm nk kate “dh xde jodoh..”kalo dh usaha semua, tp still xde hasil..then, u can say dh xde jodoh..
    adeh..panjangnyer..kalo ade idea camni time nk jawab exam minggu depan kn best..huhu..
    disclaimer:kenyataan kt atas tu xtuju kt sape2 tau..general statement jer..

    Komen oleh aida — Oktober 18, 2006 @ 6:14 am

  10. hemm..ungkapan ‘kadang-kadang’..aku tafsirkan mksudnye ‘dlm keadaan2 dan masa2 tertntu..’

    smpai waktunye, aku komen lg.. “jage kau encek tat!! haih!!” lol

    Komen oleh akbak — Oktober 18, 2006 @ 6:18 am

  11. aku sayang family aku dan aku takkan lepas kan mereka.hoho..

    good comments i supposed. Yet dont let prejudice rules the opinions. keep on discussing. i started to deeply understand humans especially girls rite now.πŸ™‚

    Komen oleh Super_Duper_Yummy — Oktober 18, 2006 @ 8:30 am

  12. ada ke simpulan yg tak mampu dileraikan?…

    Komen oleh razwi — Oktober 18, 2006 @ 8:44 am

  13. “COZ THAT’S ONE OF THE STUPIDEST LIES MEN TELL WHEN THEY WANNA BREAK UP WIF THEIR GFS……”

    what a lame accusation…
    miss neng,just get over whoever that guy is (or maybe are??),will you…

    Komen oleh Anonymous — Oktober 18, 2006 @ 11:30 am

  14. anas tak approve comment aku.. haha.. tak sangka comment ku direject.. =p

    Komen oleh sangkuriang — Oktober 18, 2006 @ 11:54 am

  15. tak tau plak aida pembaca setia blog anas nie!! hmmm..
    good comment thought!! totally agree with u!! n neng, not all boys like is like what u sayin.. n some girls are like that!! so just dont simply label yer…

    Komen oleh mohd azmir — Oktober 18, 2006 @ 2:46 pm

  16. agree with tengkuk…
    just bcoz it mightve happened 2 u dont be over-sensitive about the issue…or else the comment would be bias

    Komen oleh Mr Syah — Oktober 18, 2006 @ 5:27 pm

  17. saya…
    saya tidak tahu apa mahu ditulis
    kerana saya kebingungan
    bingung
    bingung
    bingung
    terima kasih kepada yang sudi berkongsi pendapat
    mungkin sebab lebaran semakin hampir
    saya menjadi sedikit sentimental

    kepada aida dan mizah:
    pendapat kamu berdua cukup membuatkan saya berfikir dan berfikir. mungkin menjadikan saya lebih rasional.

    laily, kamu arif dalam bab ini.

    ira, situasi saya ialah 2,3,4.hehe

    neng,secara peribadi saya berpendapat lelaki yang menjadikan itu sebagai alasan untuk berpisah adalah kejam.

    mohdazmir, chill sudeyh,tak gitu(pas ni sure orang bosan sbab aku start tulis chill sudeyh)

    jati2, kamu sungguh marah ya?

    kumbang123, kamu cuba menjadi air ya?

    akbak, atoy, tafsiran kadang-kadang itu benar merujuk kepada situasi.dan situasi saya ini mungkin membenarkan kata-kata itu. Sekurang-kurangnya untuk saya bebas sementara

    super_duper_yummy, saya sayangkan keluarga saya jugaπŸ™‚

    razwi, bagaimana dengan simpulan bahasa?

    sangkuriang, eh, oh, teringat ada satu,hehe,sory bro,hehe

    Komen oleh Anas — Oktober 18, 2006 @ 5:50 pm

  18. aida macam power berblogging je..takde blog ke kak aida? :p

    Komen oleh Super_Duper_Yummy — Oktober 18, 2006 @ 6:10 pm

  19. saya setuju dgn pendapat kak aida dan mizah, namun tanyalah diri anda,adekah itu yg terbaik utk anda dan dirinya? waloapapun keadaannya jgn lupakan petunjuk dari Allah, kerna dia lebih mengetahui akan segalan2Nya, jika anda bergantung sepenuh dan sentiasa mengharap dariNya, insyaAllah Dia akan memberi petunjuk kepada hamba2Nya…kerna itulah yang terbaik…waAllahualam…insan yang pernah berada dalam keadaan seperti anda, dan kepada neng, walopun keadaan kite kurang bernasib baik, namun itulah yg terbaik buat diri kita, terimalah hakikat dan cubalah memaafkan kerna itu akan membuat anda bahagia,insyaAllah….tidak adil kite hanya menyalahkan kaum lelaki sahaja,kadang2 kaum wanita ade juga melakukan kesilapan,no one is perfect rite…so minta maaf pada sesiapa yg terasa,saya hanyalah insan yg ingin berkongsi pengalaman…waAllahualam

    Komen oleh Anonymous — Oktober 18, 2006 @ 9:07 pm

  20. Hahahahah…just becoz i said what i said doesnt mean that it happened to me…Geez….It was based on my observation, on what actually happened to ppl whom I known (people yer, NOT person…) N those guys who find my comment offensive, well…Let’s just hope u won’t come across such a situation. N if u do, let’s not use the “stupid accusation” which u’ve found very biased and lame.
    To Anas, I apologize that my comment has caused some hot arguments between your readers. Sorry.

    =D

    Komen oleh neng_fused — Oktober 18, 2006 @ 9:47 pm

  21. wah..mantap tul komen2 yg ditulis…memang leh dibuat panduan dlm mengejar “ERTI CINTA” …SORRY BRO..experience x banyak..so no comment from me..cuma lepas baca …teringat balik sebuah kisah klasik ..satu kisah yg x mampu dipadamkan dari diari hidup ini…:)

    Komen oleh wan fadli — Oktober 18, 2006 @ 10:03 pm

  22. saya setuju sesangat ngan comments from kak aida n mizah….

    Komen oleh wan fadli — Oktober 18, 2006 @ 10:04 pm

  23. neng, tiada masalah

    wan fadli, apakah kisah itu? hehe

    Komen oleh Anas — Oktober 18, 2006 @ 11:00 pm

  24. “might’ve”…

    Komen oleh razwi — Oktober 19, 2006 @ 1:29 am

  25. sungguh hangat lagi sensasi post ini!! ada pula mase dak2 canter bace post ni dikala exam week!! nanti kalo tak score exam, tau dah mane salahnya kan?? hohohoh..
    sajer bosan lalu menulis komen untuk mengurakan stress blajar!! =)
    chill sudeyh!!

    Komen oleh mohd azmir — Oktober 19, 2006 @ 2:31 am

  26. mmm.. bagusnya tulisan awak.
    Sikit tulis. Tapi komen banyak.
    Awak tentu seorang yang agak popular di kalangan rakan-rakan awak.

    -Mazween

    Komen oleh laugh — Oktober 19, 2006 @ 4:29 am

  27. Mohd Azmir, tekanan dalam ulangkaji sangat merbahaya. Singgahlah di blog rakan rakan untuk melegakan sedikit tekanan itu.

    Mazween, baru kali ini sahaja perbincangan dalam blog ini menjadi sungguh hangat.
    [Kuantiti komen tidak menjadi petanda bagi kualiti sesebuah penulisan. Sepanjang pemerhatian, ada juga tulisan-tulisan ‘star’ blogger yang kurang komennya tapi dari segi kualiti tulisan adalah sangatlah tinggi. Tapi mungkin itu adalah kes-kes terpencil sahaja.]
    Popular? haha, tidak sama sekali.

    Komen oleh Anas — Oktober 19, 2006 @ 5:24 am

  28. emm first time comment kt blog anas..sbb entri anas kali nih hot giler..hehe

    hmm aku stuju ngn aida ngn ira kot..ira nyer point simple tpi logik n rational..

    aku nyer komen?aiseh xde experience aa bro..tpi rasenye kalo oang syg kite,kite syg la die balek bru la die hepy.kalo die pon x syg kite watpe nk syg die mmg patot la let her go xyah simpan lame2 haha

    maaf sbb lmbt kasi komen…bru sedar kepopularan blog anas haha

    Komen oleh cHe aH — Oktober 19, 2006 @ 7:38 am

  29. biasenye kalau tgk drama ke movie ke..kisah benar ke..mmg rase bengang giler dgn org yg sayang..tp just let it go..kalau sayang apesal nak lepaskan..jgn la putus asa..lain la kalau org yg disayangi tu mmg dah terus terang cakap jgn ganggu hidup die lg..n mmg obvious pun die tak nak..tp kalau die pun confuse, nape nak let it go…kalau kite let it go, sure ke org yg disayangi tu akan dpt org yg care n sayang die mcm kite sayang kat die..melepaskan org yg disayangi begitu sahaja is sth that doesn’t make sense to me..mcm malas berusaha je..entahla, maybe tak tahu lagi erti sebenar kehidupan ni..sbb tu la fikir camni..but so far, that’s what i think..really likes watak julia robert dlm cerita my best friend wedding..berusaha walaupun in the end tak dpt..at least there’s nothing to regret..walaupun nampak a bit selfish..tp depends la, ade org tak jadikan bende2 camni priority dlm hidup sbb lebih prefer berserah pd takdir..takde sape pun boleh lwn takdir..tp kadang2 kite akan rasa regret kalau tak berusaha…(pergh..sori, panjang pulak mengarut)

    Komen oleh yana — Oktober 19, 2006 @ 11:50 am

  30. che ah, terima kasih kerana sudi berkongsi pendapat

    yana, setuju dengan pendapat kamu. Nampaknya saya kena berubah fikiran lagi kali ini. Hehe

    Komen oleh Anas — Oktober 19, 2006 @ 12:51 pm

  31. Hmm, setuju dengan pendapat aida(both her comments).. Tapi ape-ape hal pun, baik kita serahkan kembali kepada Pemegang hati-hati kita. Dia Yang Membolak-balikkan hati, Dia berkuasa mengubah suka menjadi tawar hati (& sebaliknya). If memang seseorang tu ditakdirkan untuk kita, sejauh mana kita lepaskan dia, in-shaAllah dia akan kembali pada kita jugak akhirnya. Jangan lupa itu ya..πŸ™‚

    Ku ajarkan satu doa

    ALLAHUMMA INNA NAS_ALUKA HUBBAKA
    WA HUBBA MAY_YUHIBBUKA
    WA HUBBA AMALIN YAQORRIBUNA ILA HUBBIKA.

    Ya allah aku mohon cintaMu,
    Dan cinta orang orang yang menyintaiMu,
    Dan cintakan amalan yang mendekatkan aku kepada cintaMu.

    (hrmm..tak percaya akan memberi komen utk entri ni..huhu)

    Komen oleh filah — Oktober 19, 2006 @ 3:26 pm

  32. yup..xkate xperlu kembali semula kepadaNya..doa pon sebahagian drpd usaha juga..πŸ™‚ <-- kalo sy senyum bermakna sy bersetuju..

    Komen oleh aida — Oktober 19, 2006 @ 8:17 pm

  33. Selamilah pepatah Melayu ” Sayang anak tangan-tangankan, sayang isteri tinggal-tinggalkan”

    Konsep sayang yang perlu difahami maksudnya …kadang kala kita simpan apa yg kita sayang & kadangkala kita lepaskan apa yg kita sayang …yg penting semuanya mesti kerana Allah.

    Berapa ramai yg kita tgk bukan main sayang-menyayang semasa bercinta tetapi terbang melayang selepas berkahwin ?

    Fahamilah satu hadith dari Nabi s.a.w. ” Tolonglah orang yang dizalimi dan yang menzalimi”

    Janganlah terperangkap dalam perangkap sayang kerana NAFSU. Renung2kan………

    Komen oleh abu abdullah — Oktober 19, 2006 @ 8:48 pm

  34. AMINNN….

    (anas, pastikan comment aku di bawah kak fillah punya comment tau.. hehe) =p

    Komen oleh sangkuriang — Oktober 19, 2006 @ 9:48 pm

  35. tepat sekali abu abdullah (emm, ni abg hamdan ke?).. Semoga kita tidak terperangkap dengan perangkap fatamorgana dunia.. dan semoga tidak dilalaikan..

    and Raja, thanks sbb ameenkan..

    p/s: Tuhan kita Maha Pengasih dan cintaNya taK pernah gagal, jadi apa lagi yg nk digusar? mari kembali padaNya..

    Komen oleh filah — Oktober 19, 2006 @ 11:13 pm

  36. apabila terhantuk barulah terngadah
    apabila terngadah barulah berpatah
    apabila berpatah barulah berubah
    apabila berubah tamatkanlah sudah

    abu abdullah dan fillah, terima kasih atas peringatan. betapa kadang-kadang cinta kepada dunia ini memjadi tabir kepada cinta kepada Allah. dan seeloknya tabir itu kita selakkan supaya cahaya petunjuk dapat menerjah ke kamar hati.

    Komen oleh Anas — Oktober 19, 2006 @ 11:24 pm

  37. ‘Kalau kita sayangkan seseorang
    Kadang-kadang kita kena lepaskannya’

    sengaja memetik balik entri kali ini supaya tidak lari dari perbincangan.

    Komen oleh Anas — Oktober 19, 2006 @ 11:26 pm

  38. ameen!!

    Komen oleh mohd azmir — Oktober 19, 2006 @ 11:30 pm

  39. emm.. terasa macam nk buat analogy laa pulak..

    Ada seseorg memelihara seekor burung tiong di dalam sangkar. Nak dijadikan kisah, mula2 burung tu ok jer- makan,tido..semua cukup lah! siap nyanyi2 lagi sebab gumbiraa.. But then, sampai satu masa ni, burung tu rasa sedih & bosan asyik duduk dalam sangkar sehinggakan tak lalu nak makan. Tuan dia pun rasa sedih hati. Tuan dia pikir2 samada nk lepaskan atau tak.. then disebabkan tak nak burung tu mati, si Tuan pun lepaskan si burung tu pergi…

    Lepas ni ada dua situasi plak yg berlaku..
    Samada..
    1) burung tu takkan kembali lagi ke Tuan dia sbb dia dah rasa bahagia kat luar nuu..
    atau..
    2) burung tu akan kembali kat Tuan dia balik, sbb dia tau bahawa kat situ dia boleh dapatkan kasih sayang dari Tuan dia..

    -Tuan = diri kita/Anas yg bertanya
    -Burung tiong = org yg kita sayang

    Si Tuan tu lepaskan burung tu dulu (sebab sayang), and if satu hari nanti burung tu nak kembali kat Tuan dia, depends laa kat burung tu. Asalkan si burung tu bahagia, si Tuan pun akan bahagia jugak, bukan? tapi si Tuan tu suffer sikit laa sebab rindukan suara si burung tiong tu..hoho..πŸ˜€

    kisah kanak2 sedunia~

    Komen oleh analogy != anas oggy — Oktober 20, 2006 @ 1:25 am

  40. nak tambah satu lagi situasi
    3. Tuan die cari burung lain.HAha

    Komen oleh Anas — Oktober 20, 2006 @ 1:50 am

  41. itu kalau burung tiong itu sakit menderita tak lalu makan..
    nih kalau burung tuh ok je, sihat walafiat, bagi makan pon abes je, sampai gemuk jdnya burung tuh.
    tetapi tiba2 tuan itu merasakan, “aku rasa kalau aku bebaskan burung nih ke luar, mesti dia jd lagi gemuk”
    tak ke burung tuh sedih hati, dah tk bleh hidup macam dulu, merasakan tuan dia dah tak sayang dia?

    Komen oleh kumbang123 — Oktober 20, 2006 @ 2:14 am

  42. huehe.. jom kita tengok masa org2 memberi komen plak? tengok yg submit komen around mase solat terawikh..

    haaa..kantoi, kantoi tak pegi terawikh..πŸ˜€

    -maaf saudara blogger, komen ini agak lari dari topik perbincangan..haha

    Komen oleh terawikh — Oktober 20, 2006 @ 2:15 am

  43. haha kumbang123, tak pernah terfikir plak yg si burung tu akan gembira kat dalam sangkar.. maybe sangkar dia besar kot..πŸ˜€

    hmm,(mode:serious)
    tak ke burung tuh sedih hati, dah tk bleh hidup macam dulu, merasakan tuan dia dah tak sayang dia?
    menarik, menarik.. betul jugak..hmm.. buatku termenung jauh………………

    Komen oleh analogy != anas oggy — Oktober 20, 2006 @ 2:27 am

  44. haha.. tak larat.. anas.. kau patut tulis entry2 cinta selalu la.. sampai 43 comment.. anas mmg layak jadik doctor love.. =p

    p/s: jgn delete.. tak melanggar tatabahasa mahupun tatasusila.. hehe

    Komen oleh sangkuriang — Oktober 20, 2006 @ 3:48 am

  45. analogy=anas oggy
    pengguna nickname ni sungguh memakan saya secara dalam ya
    cis

    😦 [tak puas hati]

    komen yang lari dari tajuk

    Komen oleh Anas — Oktober 20, 2006 @ 3:54 am

  46. ku temukan dalam pencarian
    cinta sejati untuk hidupku
    kurang lebih yg spt dia
    ku harap dlm cintaku

    ku tak mau menjanjikannya
    pasti bahagia bila denganku
    biar dia rasakan sendiri
    betapa gilanya cintaku

    aku memang pencinta wanita
    namun ku bukan buaya
    yg setia pada seribu gadis
    ku hanya mencintai dia

    aku memang pencinta wanita
    yg lembut spt dia
    ini saat ku akhiri semua
    pencarian dalam hidup
    cintaku ternyata aku mau hanya dia

    ku tak mau menjanjikannya
    pasti bahagia bila denganku
    biar dia rasakan sendiri
    betapa gilanya cintaku

    kamu memang pecinta wanita
    namun kau bukan buaya
    yg setia pada seribu gadis
    kau hanya mencintai aku

    pecinta wanita
    mencintai dia
    hanyalah dia

    p/s: lirik ini x sesuai dgn entri blog ini..lol

    “SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR BATIN”

    Komen oleh Irwansyah — Oktober 20, 2006 @ 4:21 am

  47. bygkan yg tuan burung tu buat sgkar besar & seselesa mgkin utk burung tiong tu.kirenye brusahe sgguh2 la kan si tuan ni buat sgkar tu (supaya burung ni nnt kalo terbang, xdelah mngepak 2,3 kali da kne hinggap balik..)

    dpt je burung tu, mmg si tuan jage elok2, bg mkn tiap2 ari (borak2 ngn si tiong ni..nmpk mcm si tuan ni weng sbb ckp2 ngn seekor burung, tp si tuan tau burung tu bole phm ape yg die borak2kan ataupn at least bole rs yg die ambik berat kat burung ni..kirenye si tuan slagi boleh berusahe xnk r burung tu rs hidup die hnya terhad dlm sgkar. Si tuan ni nk si tiong tu rs yg si tiong ade si tuan ni utk jage die.

    Hari ke hari, si tuan ni yakin yg tiong gembire duduk kat situ. smpailah satu mase, die tgok si tiong ni snyp je x terbang2 dlm sgkar mcm biase. tiong ni pn x dtg kat die mcm slalu..so si tuan ni pn buat la assumption (tringt aku hobi budak2 chemical, asek wat assumption je mnjg..hehe sori mlilau)yg burung ni mgkin da rs x gmbire hidup dlm sgkar yg die buat.keadaan sama jadik utk hari2 sterusnye. Akhirnye, si tuan ni pn ambik kputusan, “hidup la kau burung lepas bebas kat luar tu, mgkin lpas ni kau jmpe balik kgmbiraan yg kau carik”.berat hati si tuan, tp dek sygkan burung tu, dia bg peluang burung tu kluar dr dunia lame die, rs hidup kat dunia baru. si tuan dlm hati kate kalo betul si burung tu belong kat situ, sjauh mane & ke hala mane pn si burung layahkan sayap, tmpat akhir die hggap tntu di sini..

    akbak – tringt psl sgkar besar dan effort si tuan

    Komen oleh akbak — Oktober 20, 2006 @ 4:25 am

  48. lor.. aku igt ko nas!! rupanya ade org nak bahan ko? takper2.. chilling sudeyh!!! hohoho.. wei sket agi nak cecah 50 comments!! good stuff.. dah setanding ngn “kereta mayat” dah ni!! pasni post lagi yer bende2 yang ‘panas’..

    Komen oleh mohd azmir — Oktober 20, 2006 @ 5:34 am

  49. takde masalahnya kalo burung tuh redha je tuan die nak lepaskan dia. yang jadi masalah bila; burung tuh sedih.
    “selama nih ckp sayang kat aku, tp skarang nih nk lepaskan aku?”
    dan tuan burung tuh pulak, tak ke cari penyakit namanya tuh. kalau dia lepaskan burung tuh atas sbb die nak rasa burung tuh gembira, dan tuan burung tuh sendiri gembira takpe jugak.
    tapi, jadi masalah pulak,tuan burung bersedih hati mengenangkan burung kesayangan dia dah pegi.benda yg dia sayang dah tak jadi milik dia.
    dilema laa plak, burung nk pujuk blk pon, “orang dah tk hendak, kita plak nk terhegeh”
    tuan burung plak, “nak ke dia ambik aku jd tuan die blk? sure dia dah benci aku”

    Komen oleh penyumenangis — Oktober 20, 2006 @ 5:54 am

  50. weih.. anas..

    sile tanye programmer sikit..tak pun budak2 EEE/Mechatronics ke..

    tande ni != , bermaksud NOT EQUAL tau..

    jangan makan hati bro..hoho.. tak berniat pun.. tapi kalo dah termakan hati tu, maaf laa..

    :)[puas hati?]

    Komen oleh analogy != anas oggy — Oktober 20, 2006 @ 5:58 am

  51. analogy !=anas oggy
    hehe
    manalahku tahu
    tiada perasan akan kegunaan !=
    maaf atas ketidakpuashatian yang tidak bertempat
    tak makan hati pun (tgh puasa)
    cuma rasa anas_oggy seperti dipermainkan
    haha
    [nick anas_oggy direka ketika zaman sekolah rendah, maknanya tak matang lagi.jadi, emel pun jadi lawak la]
    saya suka analogi andaπŸ™‚
    terima kasih kerana ajar sedikit kod bahasa komputer(saya jahil)

    akbak, teringat burung ape ni?
    hehe..burung serindit? burung merbuk? burung kedidi? gagak?

    irwansyah, haih~~~

    Komen oleh Anas — Oktober 20, 2006 @ 6:15 am

  52. apa burung2? marah cik TAT tau

    pantun untuk si penggemar burung

    sana burung sini pun burung,
    atas burung bawah burung,
    tepi burung kanan pun burung,
    depan dan belakang, di mananya burung?

    -pantun khas dari cik Rosemery untuk cik TAT

    Komen oleh sangkuriang — Oktober 20, 2006 @ 6:26 am

  53. panas sungguh isu ni yek… x sangke plak… pada aku perumpaan(ye ke?) ni bergantung pade istilah SESEORANG dlm ayat sebab SESEORANG dalam ayat ini boleh ditujukan kepada pelbagai jenis manusia seperti ibu, bapa, kekasih, dan sebagainya. tapi berdasarkan situasi yang panas ini, aku pasti SESEORANG dalam konteks ayat ini ditujukan kepada kekasih. pada aku kalo terdapat kasih sayang dua hala dalam hubungan buat ape nk dilepaskan. bukankah itu suatu kerugian namenye (nak gune ayat yang lebih keras tp x seswai). kalo dh same2 suke, same2 sayang x yah nk tunggu2 lagi. kawin jek. senang. lepas kawin dpt anak insyaAllah kalo ade rase x sayang tue mesti dpt disebabkan anak-anak. sebab tue jgn buang anak. rezeki Allah dan pengerat kasih sayang ibu bapa (cam kaunselor lah plak). tapi kalo dah salah sorg rase dah x sayang dan yang sorg lagi tu dh prasan rasenye better dilepaskan. sebab nnt akan menyebabkan due2 terseksa. sorg ni punye la usehe nk amik ati tp yg sorg tgk usehe tue meluat sbb dh x sayang. lame2 nnt timbul plak rase benci. sebab tue kita harus sentiasa berdoa seperti doa yg fillah bg tue coz kalo kter bercinta dgn org yang menyintai kita kerana Allah dan kita menyintainya kerana Allah, insyaAllah pautan kasih sayang dan ukhwah itu akan terjalin di bawah rahamat Allah dan Allah akan sentiasa menjaga ikatan antara mereka berdua seperti mane mereka berdue menjaga hubungan dan rase cinta dengan Allah. tp camne nk cr org yg cintakan Allah. senang jek. ni yg teringat pesana seorg rakan baik. kalo kite jage hunbungan dengan Allah, insyaAllah kita akan dapat pasangan yang juga cintakan Allah. panjang plak comment aku. nak tulih kat blog sendiri pon xde idea. huhu. ape2 pon kalo ade kesalahan harap diperbetulkan. ni hanyalah komen dr insan yg masih blaja erti cinta.

    Komen oleh awan_biru — Oktober 20, 2006 @ 10:30 am

  54. masih tetap dgn pendirian bahawa takde simpulan yg tak mampu dileraikan…
    anas: simpulan bahasa bole dileraikan gak aa…perjelaskan maksudnye…

    Komen oleh Mr Syah — Oktober 20, 2006 @ 11:33 am

  55. hahaha..bulung selindit dan bulung melbuk la..aiya. haih~~

    Komen oleh akbak — Oktober 20, 2006 @ 11:40 am

  56. ni guenye fikiran:
    kalao kita syg akn org itu maka usah perlu dilepaskn, biarlah apa yg org akn kata..katalah bahawa daku ini pentingkn diri, x bertimbang rasa, berat sbelah, x menjaga hati pihak lain.apa2 je lah…tp once kalo da aku suka atau sayang..aku akn cuba kekalkan kebahagiaan diri selama mungkin..kebahagiaan perlu dikejar..takkan ia dtg bergolek…lakukan segala usaha yg mungkin utk kekalkannya..(pandnagan ini hanya sesuai utk duniawi shaja..tp bole diambil yg eloknye utk diaplikasikan dimana2 yg boleh)~thats my way of saying that im Irwansyah da badass..lmao..(*whistling tunes from pencinta wanita…rofl)

    Komen oleh Irwansyah — Oktober 20, 2006 @ 11:47 am

  57. sungguh tidak ku sangka dalam beberapa hari sahaja aku tidak melawat blog ini, entri “Betul?” sangat mendapat sambutan yang hangat bagaikan pisang goreng. komen-komen yang diberikan sungguh menarik dan membuatkan kita berfikir tentang kasih sayang. setelah membaca komen-komen yang mantap, terasa diri ini tidak layak untuk memberi ape sumbangan kerna diri ini tidak pakar di dalam bab sayang menyayang ini. hanya bertujuan untuk menghangatkan lg entri ini.

    Komen oleh ila — Oktober 20, 2006 @ 12:14 pm

  58. maafkan saya saudara anas, saya baru sahaja ‘singgah’ di laman saudari neng(mengambil kesempatan menjelas ke’anonymos’an saya), dan saya ingin mengambil kesempatan ini ingin memohon ampun dan maaf kepada saudara anas dan rakan2 atas ke anonymousan saya,cume saya ingin menyatakan bahawa ade sebab ke’anonymous’an saya, dan dalam konteks ini, adelah lebih baik kite menilai pandangan, nasihat dan pendapat daripada kite menilai manusia itu sendiri(tiada niat nak menimbulkan persoalan pada mana2 pihak, cume ingin skali lagi saya nyatakan saya ingin berkongsi pendapat dan pandangan saya terhadap isu ini)…dan sekali lagi ingin memohon maaf(terutama saudara anas, yg menjadi ‘mangsa’ utk saya luahkan pendapat) dan tegurlah jika ade kesalahan dalam perbahasaan saya…waAllahualam… =)dan terpulanglah kepada sesiapa yg hendak mengkritik saya, kerna saya juga hanyalah insan biasa yg punyai banyak kelemahan daripada kebaikan…

    Komen oleh Anonymous — Oktober 20, 2006 @ 4:57 pm

  59. well, i guess in the end kita perlu lihat our initial intention when we started the relationship. and again, our intention when we want to let go. the hell dengan orang lain nk cakap apa, as long as we know that is the best. kalau bila break up dah jadi macam separuh mati, mmg sah2 cinta tu bukan berlandaskan apa yang sepatutnya (u know, for the sake of Allah). and keep blaming other party is not the thing that should even be a choice, apatah lagi menyalahkan diri sendiri… well, i may a bit judgemental, but at least that is what i believe.

    Komen oleh jati2 — Oktober 20, 2006 @ 5:34 pm

  60. awan_biru, satu komen yang sungguh menyentuh hati. Walaubagaimanapun, bila nak update blog lagi? gegegegegeg

    razwi, simpulan bahasa(tak lawak ke?) haih~~(hambar)

    akbak, wa mau guna itu binatang laut punya

    irwansyah, terima kasih saudara irwansyah, bila nak buat konsert di sini?

    ila, kepakaran itu akan hadir juga satu hari nanti
    πŸ™‚

    anonymous, dari segi pandangan peribadi, saya memang menyokong kenyataan kamu bahawa jangan dinilai nasihat itu dari segi siapa yang memberi, tapi nilailah dari isi nasihat itu. Saya setuju. Walaubagaimanapun dari sudut ketelusan, kamu tidak telus. Mungkin kamu melakukannya atas sebab-sebab tertentu. Komen saudara itu telah mencetuskan sedikit ketidaksenangan di pihak neng, maka ini sudah menjadi satu masalah. Tetapi saya tidak mahu bising bising akan perkara ini. Terima kasih kerana sudi berkongsi di dalam entri kali ini.

    jati2, terima kasih

    Komen oleh Anas — Oktober 21, 2006 @ 1:19 am

  61. takde pun jelaskan ke’anonymous’an anda di blog neng!! tidak ada.. nak gak tau saper!! hohoho..

    Komen oleh mohd azmir — Oktober 21, 2006 @ 1:40 am

  62. Kata-kata seorang tokoh ulama, HAMKA,

    Cinta bukan mengajar kita lemah, tetapi membangkitkan kekuatan.
    Cinta bukan mengajar kita menghinakan diri, tetapi menghembuskan kegagahan.
    Cinta bukan melemahkan semangat, tetapi membangkitkan semangat.

    Pertama kali membaca entri yg simple tetapi mengesani ramai, hingga mengundang buah pendapat yg berbagai rupa dan rasa. Benarlah kata org, kita sebenarnya watak2 yang hidup dalam pentas percintaan dan kasih sayang. Kerana kasihnya Ar-Rahman, maka kita dicipta sebagai hambaNya. Kerana kasihnya ayah bonda, maka kita berpeluang mengucup dahi dan tangan mereka di alam dunia. Dan kerana kasihnya sahabat, maka kita dikenang meski berjauhan mata. Bagaimana pula kasih sang kekasih kepada yg dikasihinya? yang mana satu yg benar; kita kasih, atau kita cinta?
    yang mana yg kekal di lubuk benak? kasih-belas? atau cinta-buta?

    Sengaja saya utarakan istilah “kasih-belas” dan “cinta-buta” buat santapan renungan. Kerana serendah-rendah kasih ialah apabila lahir berasa belas kasihan melahirkan rasa ingin memberi yg kita ada untuk membantu. Dan kerana butanya rasa cinta lalu turut membutakan pemikiran bernas serta pertimbangan
    kita.

    Cinta dan kasih sayang tidak menuntut untuk dijaja dan dipamer untuk pandangan umum. Biarlah kita yg tahu sejauh mana rasa itu hidup subur di hati. Cinta hanya menuntut untuk dibajai senantiasa. Tapi bagaimana? jawapannya: ketuklah pintu hati dengan bismillah, maka lahirlah petunjuk yang berguna. Jika dialah yg tertulis di Azali untuk kita, beribu batu terpisah pun pasti kan bertemu. Namun jika tidak, yang kelihatan di mata seharian pun tidak ke mana-mana.

    Apa-apapun sebagai secebis kata untuk Anas, para pembaca dan diri ini sendiri. Jangan kita lupa pada kasih yang lebih besar, melebihi dr cinta-cinta dan kisah kasih terhebat di dunia.. Dilemparkan olehNya ke seluruh alam 1 bahagian bernama kasih sayang buat kita, tapi disimpan 99 bahagian yang lain. Untuk apa? Supaya kita tidak lupa bahawasanya Dialah yg Maha Pengasih dan Maha Penyayang, yang dengan rahmatNya kita hidup di dunia dan akhirat.

    Komen oleh mush — Oktober 21, 2006 @ 2:19 am

  63. mmg aa lawak…aku dah gelak gile dah…pastu baru tulis komen balik…

    Komen oleh Mr Syah — Oktober 21, 2006 @ 4:11 am

  64. “..Kalau kita sayangkan seseorang,
    Kadang-kadang kita kena lepaskannya..”

    my comment? depends on your heart. if ur heart can take it and that is what u want to do, then do it. besides there’s a saying -‘if u love someone, let that someone go, if tat someone comes back, it meant to be together’ . tp tak tau ar if it is true or just kater kater indah.

    everythin depends on ur heart. org lain can give comments or tips but bottom line is ur heart. sometimes ppl wont understand the action. sometimes ppl judge other ppl actions. but its ur heart that matters the most.know ur limit. know how much ur heart can take it? and most importantly, know the fine lines between ego and sayang. kerna kadang kala, manusia terlalu asyik mengejar keindahan kata kata manusia yang lain…

    sekian berita jam 7 mlm..

    Komen oleh miss aleeya — Oktober 21, 2006 @ 6:10 am

  65. tunggulah lepas habis bulan ramadan dulu…nyanyi nyanyi juga…tp kene ingat yg mana lebih utama..

    Komen oleh Irwansyah — Oktober 21, 2006 @ 6:50 am

  66. ter

    Komen oleh yuliana — Oktober 21, 2006 @ 8:40 pm

  67. teringat satu lagu sudirman;

    “apalah gune ke bendang,
    padi seberang takkan enjadi,
    apalah diharap sayang,
    kasihnya org, org tak sudi..”

    kdg2 rs stuju, kdg2 rs cm tak laa plak..depends on situation i guess..

    nway, stuju ngn alia..d best comment at all..juz follow ur heart..org takkan phm ape kite rs, n xtau ape situation kite..but smbl2 tu doa laa mintak petunjuk..sume pon Allah dh tentukan=)

    Komen oleh yuliana — Oktober 21, 2006 @ 8:45 pm

  68. “..aku x arif dlm bab sayang menyayang..” [ laily, 2006 ]

    ye ke laily *big question mark* :p (sokong anas)

    Kadang2 manusia terpikat dgn bingkisan kata2 dan luhur budi bicara walau tak pernah bersua muka…
    (sengaja keluar topik..huhu)

    Komen oleh mizah — Oktober 21, 2006 @ 9:31 pm

  69. En Anas, mohon izin tumpang blog.

    kpd kak mizah : Sy mmg x arif, masih lagi setahun jagung dlm bab berkasih sayang.hehe.Tapi, pengalaman tu ade, dan masih lagi dlm proses mengenali hati seseorang.
    Kalo nk nasihat dr budak hingusan ni boleh jgk.Jangan malu segan ye.

    sorry tuan rumah, ni mmg keluar tajuk ni.

    Komen oleh Laily — Oktober 22, 2006 @ 11:50 am

  70. choose either one, then tawakkal ngan Allah.di situ akan dapat ketenangan insyaAllah.cume jangan aa buat pilihan yang kite tau akan mendapat kemurkaanNya..i’m sure u can think of this.[ingatan utk diri sendiri gak nihh.slalu jer lupe]

    anyway, life is more than that.tak gune fikir banyak2 pasal mende di luar kawalan kite ni.gudluck wif exams..

    ~ya

    Komen oleh Anonymous — Oktober 22, 2006 @ 1:28 pm

  71. mush, komen yang segar dan membuktikan kedewaan anda dalam bab cinta. Menanti masa kamu mempunyai blog klinik cinta. Maka saya pesakit pertama tuan doktor
    πŸ˜›

    aleeya, terima kasih atas nasihat itu. Hati saya ini susah benar mahu bercakap. Dia sangat pemalu dan bersopan santun pekerti mulia

    yuli, terima kasih kepada saudari

    mizah, anda sungguh memahami laily, tahniah. Boleh jadi pengapit hehe

    laily, apa lagi, cepat cuit(cop) mizah menjadi pengapit

    Komen oleh Anas — Oktober 22, 2006 @ 4:11 pm

  72. allo … saya setuju dgn kata2 mush. Itu saje komen saya .. (lagu neh best aa anas, tp aku carik nak doload x jumpa2, mana ko amik aa)

    Komen oleh nang_fused — Oktober 22, 2006 @ 10:21 pm

  73. assalamualaikum …

    saya setuju dgn hujah2 mush 100%
    itu sahaja komen saya …

    (anas mana ko dpt lagu neh, carik2 x jumpe, meleleh air mata aku baca blog ko wehh)

    Komen oleh nang_fused — Oktober 22, 2006 @ 10:23 pm

  74. nang_fused, bunyi kamu seperti neng_fused

    haha

    mungkin mau tumpang populariti neng

    Komen oleh Anas — Oktober 23, 2006 @ 2:46 am

  75. hahaha.. atau mungkin neng yg salah taip.. (neng biasa bab-bab salah taip nih) =p

    Komen oleh sangkuriang — Oktober 23, 2006 @ 5:31 am

  76. nang_fused..
    lmao…..teringat petikan “if u love somebody would u be destroyed~”…rofl

    teruskan usaha anda menghafal lagu tu k…hehe

    Komen oleh Irwansyah — Oktober 24, 2006 @ 11:35 am

  77. wot to do…kalo xlepaskan bukannye bole kasi jernih…so bek lepaskan aje..at least she/he wud be happier…

    Komen oleh me! — Oktober 25, 2006 @ 7:25 am

  78. happier

    hehe

    Komen oleh Anas — Oktober 26, 2006 @ 8:29 am

  79. anas, i nih.hehehehe, nak gak kasik comment.
    love is just a feeling. would it still be there if u dont conjure it up in the first place. so if u let go of ur loved ones, it just means tht ur letting go of ur illusion. sad but it sure as hell liberating.
    thats what i feel coz as u know it, i’m always the cynic.

    Komen oleh alia hs — Oktober 29, 2006 @ 8:12 am

  80. terima kasih alia hs
    situasi baru baru ini mengheret kembali supaya meneliti kembali nasihat daripada kalian semua
    jadi,saya harap tak jadi lagi seperti ini,tak ada yang perlu saya lepaskan, dan tak ada istilah kadang-kadang itu..haih

    menunggu kisah klasik fadli hehe

    Komen oleh Anas — November 6, 2006 @ 2:12 am

  81. A’kum, Anas!
    Wa punya pendpt. le kan, sayang ker…x sayang ker…tetap kene tinggal @ melepaskan… Tau kenape, ape, meninggal donia tuh bkn. ker kite kene tinggal @ meninggalkn. ape aje yg. di sayang? Hoh!! Cmmne tuh?? Anyway, lu punya blog nih memang panazzz ler beb!! bnyk. ler comment lu dpt!!! Wa x bley skong memane ek, wa parti bebasssss…..

    Komen oleh suzicon — April 17, 2007 @ 6:52 am


Suapan RSS untuk komen-komen bagi kiriman ini. TrackBack URI

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: