Kisah itu

Oktober 7, 2008

Prinsip dan politik

Filed under: Uncategorized — anassaudi @ 11:05 pm

[Terkini]Yang seorang lagi itu tidak akan bertanding pada pemilihan UMNO march depan. Ini membuktikan jangkaan saya salah dan saya terkejut. Asyik betul saja jangkaan saya kali ini salah apa salahnya..

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi mengesahkan tidak akan mempertahankan kerusi Presiden Umno Mac depan, sekali gus dijangka membuka luas gelanggang persaingan pemilihan parti kali ini.

Abdullah akan melepaskan kedua-dua jawatan Perdana Menteri dan Presiden Umno pada Mac depan.[pautan]

[Entri asal]
Kita disajikan dengan pelbagai berita politik yang saya fikir cukup basi untuk saya hidangkan kali ini. Namun kali ini saya tertarik mahu berkongsi sesuatu yang saya rasa menyentuh perasaan saya sebagai seorang rakyat dan manusia biasa. Saya tahu ramai yang akan mengutarakan rasa tidak puas hati kerana kelantangan dan cadangan beliau yang bertentangan dengan prinsip parti-parti politik yang tertentu. Saya masih dengan pendirian saya, menyokong sesiapa yang saya lihat memperjuangkan kebenaran, lebih dari perjuangan parti mahupun individu. Saya masih teringat bagaimana beliau pernah digelar ‘bapak syaitan’ oleh seorang individu yang merasakan dirinya sudah habis malaikat. Minta dijauhkan..

PETALING JAYA: Dr. Mohd. Asri Zainul Abidin menjelaskan beliau mengambil keputusan untuk melepaskan jawatan sebagai Mufti Perlis sebagai tanda protes kepada kerajaan negeri.

“Saya berhenti sebagai tanda protes kepada kerajaan negeri,” katanya ketika dihubungi mStar Online hari ini.

Ditanya sama ada pengunduran tersebut disebabkan kekecewaan beliau terhadap kerajaan negeri, Asri berkata, beliau telah menegur dan menyampaikan apa yang perlu diperkatakannya [pautan]

Ini pula dipetik dari blog beliau

Oleh kerana isu perletakan Jawatan Dr. Mohd Asri bin Zainul Abidin sebagai Mufti Perlis telah menjadi polemik, maka dengan ini dikeluarkan beberapa kenyataan rasmi;

 1. Isu ini diharapkan tidak dipanaskan lagi kerana beliau telah membuat keputusan dan surat beliau kepada USM untuk kembali bertugas telah pun dihantar dengan rasminya.
 2. Beliau juga berterima kasih kepada Negeri Perlis yang telah memberi peluang kepadanya sepanjang tempoh yang lepas.
 3. ‘Permainan silap mata politik’ adalah perkara yang biasa berlaku dalam negara ini, namun maksud tersebut tercapai dengan mudah kerana beliau sendiri mempunyai hasrat untuk berhenti.
 4. Terima kasih kepada Kerajaan Perlis yang lepas dan juga Pihak Istana Perlis yang selama ini memberikan ruang yang amat baik.
 5. Tanggungjawab dakwah dan seruan kepada kebenaran akan diteruskan seperti biasa.
 6. Perletakkan ini juga adalah bukti bahawa pandangan, teguran atau sokongan tidak bertujuan mendapat kedudukan dan jawatan.
 7. Beliau kemungkinan akan pergi membuat cuti penyelidikan di luar negara dalam masa yang terdekat.
 8. Ruang dakwah dan memberikan pandangan insyaAllah masih terbuka di masa hadapan dengan apa yang akan Allah permudahkan.
 9. Pandangan yang berpaksi prinsip sentiasa terpaksa membayar harganya, dan ini mungkin sebahagian daripadanya.
 10. Diharapkan mereka yang berjawatan yang sama selepas ini sentiasa memberikan pandangan untuk kebaikan imej Islam, rakyat dan negara.
 11. Beliau berdoa kepada Allah agar dalam tempoh dua tahun yang lepas semasa beliau bertugas sebagai mufti beliau telah berbuat sesuatu dalam pembinaan prinsip dan minda rakyat berasaskan kepada kefahaman dari al-Quran dan al-Sunnah.
 12. Kontrak muftinya akan tamat pada akhir Oktober 2008.
 13. Terima kasih kepada banyak pihak; rakyat dan pemimpin yang telah memberikan sokongan moral dan semngat yang begitu padu selama ini.

** Penjelasan rasmi daripada Mufti Perlis ini disediakan oleh webmaster drmaza.com
** Terima kasih.

Saya mengucapkan ribuan terima kasih kepada DrMAZA kerana telah membuka mata kalangan mereka yang benar-benar mahu mempelajari Islam dan saya ucapkan selamat menempuhi cabaran yang baru.

Saya masih tertunggu pendirian yang seorang lagi, sama ada mahu bertanding atau pun tidak pada pemilihan UMNO yang ditangguh sehingga ke bulan Mac 2009. Kenapa perlu tangguh kalau tidak mahu bertanding? Apa-apa pun jawapan akan diketahui tidak lama lagi.
Sengaja saya petik sesuatu dari Che Det,

5. It is said that on 9th October, the day before the divisions are to hold their meetings, he will announce that he will not stand for election as President of UMNO. The question is, will he announce it? I have this suspicion that he will not. If he does not it would not be surprising. He is not a man of his words.

Advertisements

Tinggalkan Komen »

Tiada komen.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

Blog di WordPress.com.

%d bloggers like this: